Autor Subiect: Studiu biblic de Crăciun – Cei trei magi  (Citit de 4175 ori)

Offline Administrator

  • Administrator
  • Nou venit
  • *****
  • Mesaje postate: 38
  • Apreciere: 0
  • Din EL Prin El și pentru EL
    • Vezi Profilul
    • crestin3d.ro
Studiu biblic de Crăciun – Cei trei magi
« : Decembrie 15, 2021, 12:56:41 p.m. »
Studiu biblic de Crăciun – Cei trei magi
Matei 2:1-12

Scop
Povestea celor trei magi din răsărit este cu adevărat una remarcabilă. Oameni cu puține cunoștințe despre Dumnezeul adevărat vin să Îl caute și Îl găsesc în forma Micului Isus, dându-I apoi lauda pe care o merită.

În acest studiu vom examina această poveste și vom căuta să îi provocăm pe tinerii care caută adevărul și scopul pentru viețile lor să Îl găsească pe Isus. Îi va ajuta de asemenea pe tinerii creștini să se gândească la modul în care Îi vor răspunde lui Isus și îi va încuraja să se gândească la modul în care se închină lui Isus.

Introducere
Vânătoarea de comori
Poate că ați mai făcut împreună cu tinerii o vânătoare de comori înainte. Acestea sunt evenimente minunate în lucrarea cu tineretul, devreme ce îi pun pe tineri în grupe mici, lucrând la un scop comun și creând în același timp o atmosferă distractivă. Această vânătoare va fi, sperăm, puțin diferită.
Fă o listă cu cuvinte ciudate și cere tinerilor să găsească lucruri care se potrivesc descrierii. Iată o listă de exemple:

Un set de patru piese
Îmbrăcăminte dentară
Băutură seacă
Pahar de vorbă
Etc.

De exemplu, o băutură seacă poate fi reprezentată printr-un pahar gol, sau prin niște pudră de cafea nes. Nu este nici un răspuns corect, ci doar acela pe care ei îl pot găsi pentru a se potrivi titlului.

După o anumită perioadă de timp (10 minute sunt probabil suficiente, însă activitatea aceasta poate să dureze chiar mai mult) adună grupurile la olaltă pentru a vedea ceea ce au găsit. Premiază echipele cu câte cinci puncte dacă dau răspunsul la unul dintre cuvinte și cu puncte de la 1 la 5 pentru creativitate (5 este foarte creativ și 1 este foarte plictisitor). Grupul care are cele mai multe puncte câștigă.

Treci la studiu biblic spunând ceva de genul:
„În acest joc a trebuit să căutați lucruri, fără să știți bine ce fel de lucruri, sau unde să căutați. Va urma o povestire din Biblie despre niște oameni care au avut o experiență similară. Ei nu căutau obiecte stranii – ei căutau adevărul, și L-au găsit pe Isus.”

Mesaj biblic

Căutătorii
Citește sau spune tinerilor povestea magilor, sau cere unora din tineri să citească sau să spună povestea respectivă. Poți apoi să îți prezinți mesajul cu o schiță de genul:

Ei L-au căutat în stele (Matei 2:2)
Nu știm cu siguranță ce anume căutau magii, însă se pare că acești astronomi căutau neîntrerupt pe cer un semn …, un semn de speranță, un semn de adevăr, un semn de la Dumnezeu. Dumnezeu le-a dat un semn printr-o stea unică și foarte strălucitoare.
Psalmul 19 spune că „cerurile spun slava Domnului”. Cerurile declară întotdeauna slava Domnului într-o modalitate generală, însă au făcut-o într-o modalitate specială și specifică în acel moment.

Ei L-au căutat în cărți
Ei știau că semnul de pe cer nu era doar o apariție ciudată, ci un semn a ceva cu totul și cu totul special. Din scrierile lor religioase, ei știau că steaua specială reprezenta nașterea unui împărat. Scripturile evreiești vorbeau de asemenea despre nașterea unui rege în Betleem (Matei 2:5-6), așa că acest lucru a confirmat ceea ce magii au descoperit. Poate că chiar au şi cercetat scripturile evreiești, dat fiind faptul că evreii fuseseră mult timp captivi în Babilon.

Ei căutau un Rege
Ei știau că caută pe cineva unic, extraordinar, un Rege. Ei au întrebat: „Unde este Regele nou născut al Iudeilor?” Ei s-au dus la Irod ca să afle mai multe. Ei se așteptau, fără îndoială să găsească un Rege măreț într-un loc foarte frumos. Însă, atunci când nu l-au găsit într-un astfel de loc, au continuat să caute.

Ei au găsit ceea ce căutaseră în persoana lui Isus
Căutarea lor i-a dus față în față cu pruncul Isus. Nu un rege într-un castel, ci un copil fără neajutorat. Isus crescuse puțin deja în acele momente și trăia într-o casă, însă continua totuși să fie un copil de condiție umilă. Și totuși, stelele, scripturile și căutarea lor, arătau toate înspre Isus.

Ei au răspuns cu închinare
Atunci când L-au găsit, chiar dacă nu era ce au așteptat ei, nu au putut să nu răspundă cu închinare. Ei puteau să vadă că era ceva special cu Isus. Darurile lor Îl proclamau pe Isus ca rege și arătau înspre lucrarea Lui viitoare pe pământ. Aurul era un dar pentru un rege, tămâia era un semn al divinității iar smirna era o esență folosită pentru cineva care urma să moară.

Discuție în grupuri mici
Cere tinerilor tăi să formeze niște grupe mici. Cere-le să discute următoarele lucruri.
1. De ce credeți că magii, care erau niște oameni bogați și puternici, au lăsat totul pentru a urma o stea?
2. Ce credeți că au discutat ei în timpul călătoriei lor, care se pare că a fost de câteva mii de mile?
3. Cum credeți voi că au știut ei că steaua Îl reprezenta pe Mesia?
4. De ce era atât de preocupat regele Irod să găsească copilul? Cu ce a diferit căutarea lui de cea a magilor?
5. Dumnezeu a fost în mod cert Cel ce i-a călăuzit pe magi. Ce credeți că trebuie să faceți azi pentru a experimenta călăuzirea lui Dumnezeu, chiar dacă acest lucru nu implică o stea?
6. Citatul din versetul  6 este din Mica 5:2, scris cu aproape 700 de ani înainte ca Isus să se fi născut. Ce fel de rege descrie acest pasaj?
7. Priviți la răspunsul pe care le-au dat magii lui Isus. Cum este acesta similar cu modurile în care răspund azi oamenii lui Isus? Cu ce este acesta diferit?

Participare
Această secțiune este menită să îi facă pe tineri să se gândească la propriile lor vieți. Cere-le să împărtășească răspunsurile lor la următoarele întrebări, în perechi sau în grupuri mici.
Magii au urmat o stea pentru a Îl găsi pe Isus. În căutarea voastră după Isus, cine sau ce anume au fost luminile strălucitoare pentru voi?
Cum I-ați răspuns, atunci când L-ați găsit?

Aplicație
Care sunt aurul, smirna și tămâia ta?
Dă-le tinerilor o foaie de hârtie. Spune ceva de genul:
„Magii L-au găsit pe Isus și au știut că El era Cel pe care Îl căutau. Ei au răspuns cu închinare, dându-I daruri de aur, smirnă și tămâie. Acestea erau daruri speciale și scumpe care L-au recunoscut de asemenea ca Rege și I-au dat o mare onoare. Dacă ar fi să vă închinați lui Hristos azi cu un dar, care ar fi acela și de ce?”

Cere-le să scrie  răspunsurile lor către Isus pe o foaie de hârtie. Atunci când au terminat, cere-le să pună răspunsurile lor într-o cutie sau într-un plic. Împachetează apoi cutia sau plicul ca pe un cadou. Spune-le tinerilor că acestea sunt pachetele pe care grupul tău le dă lui Isus de acest Crăciun. Acestea sunt lucruri speciale dedicate Lui și vor fi înspre folosul Său, pentru a se bucura de ele.

Încheie cu o rugăciune de genul:
„Doamne, ajută-ne să te căutăm în mod continuu. Vrem să fim înțelepți și să ne închinăm Ție, nu pentru ceea ce putem obține prin asta, ci pur și simplu pentru ceea ce Tu ești. Vrem să ne dedicăm pe noi înșine Ție și să Iți dăm aceste lucruri ca și daruri. Recunoaștem faptul că Tu ești Regele regilor și vrem să
Îți dăm ceea ce meriți. Ajută-ne să Te slujim și să Te iubim mai mult.

Ne-am rugat în Numele lui Isus. Amin.”
________________________________________

Material tradus și folosit cu permisiunea Reach Out Youth Solutions
Imaginea a fost preluata de pe : https://www.dreamstime.com/