Autor Subiect: Valdenzii - „o lumină care strălucește în întuneric”.  (Citit de 4654 ori)

Offline sandu s

  • Administrator
  • C3D
  • *****
  • Mesaje postate: 578
  • Apreciere: 7
    • Vezi Profilul
Valdenzii - „o lumină care strălucește în întuneric”.
« : Decembrie 11, 2022, 03:14:02 p.m. »
citeam articolul despre mișcarea valdensă  carea fost un precursor timpuriu al Reformei protestante.  : https://ro.ndu.ac/history-beliefs-waldensians , din care citez :
"Această mișcare creștină evanghelică veche de aproape 800 de ani a fost cunoscută în primele ei zile ca pur și simplu „Săracii”. Originari din Alpii italieni din secolul al XII-lea, valdenzii au luat naștere prin acțiunile lui Peter Waldo din Lyon.
Cu 300 de ani înaintea Reformei protestante, începutul mișcării valdese este uneori denumit „Prima Reformă”. Grupul a mai fost numit „Cea mai veche biserică evanghelică” și „Israelul Alpilor”.
După expulzarea din Biserica Romano-Catolică , valdenzii s-au stabilit în regiunile montane alpine din Franța și Italia, unde există și astăzi.
Mișcarea valdeză a fost unul dintre primele eforturi creștine de a traduce Biblia într-un dialect local și de a se angaja în predicarea publică a Evangheliei.
În cele din urmă, prin influența reformatorului elvețian William Farel (1489–1565), valdenzii s-au alăturat Reformei protestante și s-au aliniat cu vederi reformate despre calvinism .
    În 1251, valdenzii din Toulouse, Franța, au fost masacrați pentru neconformitate față de biserică, iar orașul lor a fost ars din temelii.
    Masacrul a 22 de sate din regiunea franceză Luberon din Provence a avut loc în 1545. Trupele regale conduse de baronul de Oppède au primit ordin să pedepsească dizidenții religioși de către regele Francisc I al Franței. Armata papală a ucis cu brutalitate aproape 3.000 de valdensi în cruciada sângeroasă, inclusiv pe cei din Mérindol și Cabrières.
    În ianuarie 1655, a avut loc masacrul cunoscut sub numele de „Paștele din Piemont” sau „Primăvara Sângeroasă”. Sub forțele ducelui de Savoia, sute de valdenzi neînarmați au fost torturați și uciși cu cruzime.
    În 1685, regele Ludovic al XIV-lea a revocat Edictul de la Nantes, care oferise o perioadă scurtă de protecție religioasă valdensilor. Încă o dată, a început o campanie pe scară largă de epurare a valdensilor și de a-i forța înapoi în catolicism. În 1686, noul duce le-a interzis valdensilor să-și practice religia și, pentru prima dată, biserica a rezistat în mod oficial. În trei zile de luptă, valdenzii au fost înfrânți, bisericile lor au ars și peste 8.000 au fost aruncați în închisoare. Două mii de valdezi au murit în masacrului.

de citit si : https://bisericaevanghelica.eu/catehismul-valdenz-si-valdenzii-inaintasi-ai-nostri/ ,